De flesta av oss som genomlevde 1990-talet har åtminstone fått nys om drottning Latifahs kungliga storhet — även om rap inte var vår go-to. Men under en tidigare livstid var vår ödmjuka drottning känd som Dana Owens, och hon bodde i ett bostadsprojekt i East Newark, N.J. Låt oss inse det: det är inte varje dag att någon (även om de är vilt begåvade och drivna) gör det ur “projekten” och i stjärnstatus.

Men drottning Latifahs liv hittills är ett äkta bevis på det gamla uppspråket, “allt är möjligt om du sätter ditt sinne till det,” klichéer vara fördömd.

Naturligtvis badass som hon alltid varit, ingen stiger till toppen utan lite hjälp på vägen, och drottning Latifah är inget undantag. Hon välsignades inte bara med en kärleksfull, stödjande familj, men också med vänner som hjälpte henne att komma dit hon var på väg. Hennes långvariga vänskap med Will Smith och hans fru Jada Pinkett, till exempel, är ett perfekt exempel på den typ av radikalt stödjande vänskap vi alla kunde göra med lite mer av.

Föga anade en 17-årig drottning Latifah vet att hon var på väg att träffa Jada Pinkett, som var ännu yngre än hon var, och på väg att bli hennes nummer ett. Latifah uppträdde i en klubb—med sin mamma i publiken. Jada var wowed av Latifah talang, och de två har varit vänner sedan dess, för 30 + år nu.

Inte långt efter erbjöd Will Smith henne ett första skådespelarjobb som gäststjärna på sin hitkomedi, The Fresh Prince of Bel-Air, som spelade en viktig roll i att hjälpa den blivande rapparen sparka igång sin skådespelarkarriär. Hon hade noll erfarenhet när Will fick showen att ta en chans på henne. Och allt detta innan Will och Jada ens hade börjat dejta. Du måste älska det.

Under hela 90-talet, Latifah rap och skådespelarkarriär både tog fart, och Jada och Will båda trivdes som skådespelare också, så småningom beslutar att knyta knuten i ’97 och starta en familj några år senare.

Snabbspola framåt ett par decennier och Latifah skulle äntligen dela skärmen med Jada i Girls Trip, för vilken Latifah skulle vinna sin första BET skådespelarpris under 2018. På något sätt passande, filmen handlar om vänskap, och följer fyra vänner som åker till New Orleans för att återansluta på en musikfestival.

År 2020 är trion fortfarande nära som de någonsin var, med Jada och Wills barn, nu 21 och 18, känna Latifah helt enkelt som “Auntie La”, och kommer alltid att hoppa på någon chans han kan för att stödja Latifah strävanden. Reality check: ett eller annat sätt, vänner hjälpa vänner stiga upp och ta sig i livet, och för dem av oss som har tur, dessa vänner blir familj någonstans på vägen också.

Men en drottnings resa är inte utan dess hinder
Drottning Latifah var bara 16 år när hon berättade för en annan vän, skådespelaren Michael Kenneth Williams, att hon ville bli rappare.

“Kvinnliga rappare var relativt tabu, så jag var som, ‘OK, det är coolt. Var allt du kan vara! ” Williams minns med ett skratt. ” Men i min vildaste fantasi, jag trodde inte att hon verkligen skulle bli vad hon är idag, bara för att jag aldrig sett det förut. Vem gör det ur huven och gör det? Men hon bevisade att jag hade fel.”

Precis som Will och Jada hjälpte inspirera Latifah framgång, verkar det som hon hjälpte inspirera Williams. “Hon var det första som inspirerade mig”, säger han. “Hon var den första person som jag såg i mitt liv som gjorde [framgång] påtaglig.”

Om du inte vet, drottning Latifah var den första kvinnliga rap artist, och senare den första kvinnliga rappare att vinna en Grammy. De flesta av hennes album har toppat R & B-listorna. Som en av de tidigaste kvinnliga rapparna inom hiphopen gjorde Latifah sig ett namn i en mansdominerad bransch, genom att tala om frågor som svarta kvinnor står inför.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *