Oavsett om det är hennes varaktigt gripande hit “What’s Love Got to Do with It?,” den subtila-inte-så-subtila känsla av rå sexualitet och makt mingel i “Private Dancer”, eller den vulnerably glada tonen i hennes tidlösa klassiker “Simply the Best”, Tina Turner är mest känd för sin starka och scintillating solomusik karriär på 1980-talet.

Ofta dubbade bonafide Queen of Rock ‘n Roll, Tina firade sin 80-årsdag, vilket föranledde en titt tillbaka genom 8 (räkna dem) decennier av kamp, badassery, och framgång som utgör hennes liv hittills – inklusive en karriär som spänner över 6 decennier.

Om det är något vi kan lära av den oefterhärmliga Tina Turner, är det att trots många personliga tragedier, har hon alltid studsade tillbaka starkare.

Tinas liv förändrades när hon lämnade Ike
Född Anna Mae Bullock, Tina Turner var dotter till en Tennessee lantarbetare. Hon flyttade runt en hel del i början, och så småningom fann sig i St Louis där hon träffade bandledare Ike Turner 1957 och trädde in i en musikalisk duo – en lång-ökända 16-åriga missbruk äktenskap – med honom.

Många av oss kommer att minnas den mycket oroande 1993 Tina Turner biopic What’s Love Got to Do with It, som dokumenterade hennes upphov till berömmelse under det ständiga hotet om Ike Turners ilska. Filmen är anpassad från hennes memoarer från 1987, I, Tina, där hon avslöjade i brutal detalj åren av övergrepp, förnedring och manipulation hon gick igenom under sitt äktenskap, inklusive offentlig misshandel, otrohet och ett självmordsförsök.

När Tina äntligen kunde gå därifrån, hade hon knappt en cent till hennes namn
Ändå lyckades hon arbeta sig tillbaka upp, och lansera en otroligt framgångsrik solokarriär på 80-talet- trots att hon var en bra 20 år äldre än de flesta artister i popvärlden. Hon steg till stjärnstatus i hennes 40s och 50s-som en kvinna, och en afroamerikan att starta upp, kan jag tillägga.

Snacka om att slå oddsen, åt och tillbaka!

Man kan säga att Tinas relation med Ike var det ursprungliga hindret hon hade att brottas med för att komma dit hon är idag.

Hon kunde äntligen glänsa
Styrkan hon var tvungen att lämna ett missbrukande förhållande — trots de ekonomiska svårigheter och kamp som följde — förblir ett bevis på hennes inspirerande livskraft.

Och hey, tyvärr hennes berättelse är fortfarande mycket relevant för kvinnor som kämpar för att lämna missbruk partner, som det finns många.

Idag säger Tina att hon inte längre tänker så mycket på Ike, som dog av en överdos 2007.

Tinas sanna kärlek hjälpte till att läka henne
Om Tina är en inspiration för dem som tror att de är för gamla för att stiga in i sin sanna makt, låt henne också vara en inspiration för dem som tycker att det är för sent att hitta kärleken.

Hon gifte sig med sin långvariga kärlek, den tyska producenten Erwin Bach (över 16 år hennes junior) 2013 vid en ålder av 74-som hon detaljer i hennes 2018 memoarer My Love Story.

De hade varit romantiskt inblandade i 27 år innan de gifte sig. Men, bara tre veckor efter bröllopet, drabbades hon av en stroke och var tvungen att lära sig att gå. Och det är inte allt. Hon fick också tarmcancer, följt av njursjukdom.

Genom allt, hon har funnit tröst i sin buddhistiska tro. Just det, Tina har varit en blommande buddhist sedan 1973. “I buddhismen accepterar du livet och döden. Jag var redo, jag trodde bara att det var min tid, säger hon.

Men det var helt inte, eftersom hennes man Bach donerade en av hans njurar, och transplantationen räddade hennes liv. Hon lever inte bara, utan frodas. Hur är det för transcendent romantik?

Hennes kamp var inte över
Turner hade två biologiska söner, Craig, som hon födde när hon bara var 18 (hans biologiska far var Kings of Rhythm saxofonisten Raymond Hill), och Ronnie (son till Ike Turner). Hon adopterade också två av Ike Turners barn, Ike Turner Jr och Michael Turner, höja alla 4 som sin egen.

Om allt som redan verkar vara en hel del, anser Tina Turners senaste personliga tragedi: hennes äldste son Craig tog sitt eget liv så sent som förra året vid en ålder av 59.

Ta till Twitter efter det hände, tina kallade det hennes “sorgligaste ögonblick som mamma.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *