När min ångest var på topp, hade jag flera panikattacker varje dag. Min kropp var alltid på hög beredskap, kamp-eller-flykt alltid aktiv, hjärtfrekvens alltid förhöjda. Min “värsta scenariot” sinne var överaktiv och oupphörlig, bränslepåfyllning en ständig känsla av förutseende.

När även de minsta interaktioner och vardagliga utmaningar utlösa extrem ångest, du kan börja förlora hoppet.

Det gjorde jag faktiskt – jag kände att jag inte klarade av livets utmaningar. Hur ska jag någonsin frodas och vara fri att leva det liv jag vill, om jag för alltid lamslås av rädsla?

Rädsla var min standard tillstånd
Så föreställ er mitt svar på verkligt nervframkallande situationer. Catalyzed av tillägg av normala nerver, kände dessa situationer outhärdlig. Min ångest utlöstes ofta av förväntan ensam.

Panikattacker blev så frekventa jag tappat räkningen — men ett ögonblick har stannat hos mig.

“Jag orkar inte”
Att tala inför publik är utmanande i den bästa av tider, men under denna period av mitt liv, det var orsaken till förtvivlan. Även den vaga möjligheten att tala inför publik orsakade levande mentala bilder av mardrömsscenarier. Kvävning, förlora spår, snubblaöver ord: “Jag kan inte klara …”

Det är en vanlig dag. Jag är på universitetet. Verkstaden är avslappnad; Det är jag inte. Det finns en grupp på runt 12. Dessa är mina kamrater; många är vänner. Med ett par meningar, blir vi ombedda att dela våra idéer för ett kommande projekt. Bara några ord. Bara att tala. I offentlig…

Så fort jag hör meningen “låt oss gå runt cirkeln,” Jag börjar förlora kontrollen
De vanliga symptomen finns där — klumpen i halsen, hyperventilation, racing hjärta, en känsla av fullkomlig terror. Men jag minns panikattacken för att den var annorlunda.

Det var första gången jag lämnade situationen. Det var första gången jag gick därifrån. Jag deltog inte i ytterligare föreläsningar den dagen.

Istället gick jag hem, stängde gardinerna, gick i säng, och stängde mig borta från världen, som “jag kan inte klara, jag kan inte klara, jag kan inte klara …” spelat på slinga i mitt sinne.

Att ta scenen och hitta flödet
Snabbspola framåt några år: det är inte en helt vanlig dag. Jag är i den utsökta och förtrollade Castello di Titignano för SAND Italien 2019. Rummet är avslappnat. Konstigt nog är jag också avslappnad. Detta är konstigt eftersom jag är på väg att kliva till podiet och presentera på en konferens för första gången.

Mängden av ansikten är inte bara kamrater, men respekterade konstnärer, filosofer, forskare, författare och andliga lärare. En subtil hum av bedragare syndrom bor, någonstans, i skrymslen i sinnet. Men jag är inte uppmärksam.

Så fort jag hör en volontär uttala meningen “var är nästa talare?” Jag känner mig lugn. Jag går upp på scenen. Jag rensar halsen. Jag talar. Jag kvävs inte. Jag hittar flöde. Jag njuter av mig själv. Jag. Njuter av upplevelsen. Blomstrande…

Hur gjorde jag den här resan från panik till att tala inför publik?
Naturligtvis har resan varit lång och full av utmaningar. Jag kan inte sammanfatta hela resan i en artikel, men jag önskar dela fyra viktiga pekare som har hjälpt mest. Jag tror att de kommer att hjälpa din resa också.

1. Jag använde kraften i sårbarhet
Sårbarhet låter sanning och känns som mod. Sanning och mod är inte alltid bekväma, men de är aldrig svaghet.

Brené Brun

När jag reflekterar över dessa dagar av panik, slås jag av hur mycket energi som användes för att försöka “hålla mig samman.”

Jag var livrädd för att bli sedd. Jag var så livrädd för min ångest att upptäckas att jag blev en mästare på förklädnad. Många nära vänner och familj hade ingen aning om vad jag gick igenom på den tiden.

Ju mer orolig jag kände, desto mer försökte jag dölja. Jag försökte beslöja min sårbarhet. Detta intensifierades med att tala inför publik. Så fort mina händer började skaka eller min röst darrade, skulle jag göra allt jag kunde för att låtsas att jag var bra, okej, lugn.

Långsamt, jag hittade modet att ta bort fasaden

Processen att vokalisera ger ångest från skuggan i ljuset. Det minskar energi slösas bort med meningslösa försök till hemlighållande. Till min förvåning kände jag omedelbar lättnad när jag märkt min ångest. Senare insåg jag att detta var det första steget i processen för acceptans.

2. Jag tog en medveten strategi
Panikångest är rädslan för ångest själv. Det är ångest om ångest! Nervframkallande stunder var så svåra just för att de utlöste denna kedjereaktion.

Mindfulness är bruket av icke-bedömning. Genom meditation lärde jag mig att acceptera tankar, känslor och förnimmelser. Jag pausade kedjereaktionen.

Sedan, med hjälp av mindfulness, började jag dekonstruera “panik” i sina enskilda delar.

Jag bröt panik i de berättelser jag berättade för mig själv.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *