Min optimism brukade vara min största styrka. Vad som än hände, hade jag alltid makten att verkligen le.

Leende fick mig att må bättre, och jag var tio gånger lyckligare när mitt goda humör fick andra omkring mig att le också. Det kändes som om det var mitt ansvar att lyfta upp andra människors andar, även de som inte var så nära mig.

Jag trodde aldrig att jag någonsin skulle bli bitter, men vissa livshändelser kan helt förändra dig utan förvarning. Jag gick från optimist till instängd i en cykel av elände.

Så här förlorade jag min optimism:
Jag hade en chans att ge hopp och göra en skillnad
Jag var 21, studerar hårt för min final, och gör min forskning, som innebar att intervjua barn med cancer samt deras föräldrar — inte bara vanliga intervjuer, men lyssna på livshistorier. Naturligtvis var det tidskrävande mig, men dessa barn hade någon att leka med, och deras föräldrar någon att prata med.

Leka med dessa barn var en del av processen, eftersom jag inte direkt kunde fråga dem om deras sjukdom — situationen var för känslig. Efter det skulle jag lyssna på deras föräldrars berättelser. Det var svårt att se dessa barn och deras föräldrar i så mycket smärta. Men att se dem le under våra sessioner var så fantastiskt att, i slutet av dagen, det faktum att hela processen tog en vägtull på mig verkade inte spela någon roll.

Men under de sex månaderna av besökande barn med 25% chans att överleva – ständigt ljuger för dem att saker och ting kommer att bli bättre och de kommer snart att kunna gå tillbaka till sina hem – jag började möta min egen del av tragedi.

Bruten inuti, med ett stort leende för bilder
Jag förlorade de käraste till mig: båda mina morföräldrar som uppfostrade mig. Jag hade gett mitt liv utan några andra tankar om det kunde ha räddat dem. Men till skillnad från i sagor, det fanns ingen djävul att göra en pakt med.

Som de säger, livet går vidare. Jag var på autopilot, desperat försöker hitta tröst i armarna på min high school älskling. Men han älskade mig inte längre – han ömkade mig och hade inte hjärta att lämna mig i sådana stunder. Dumma mig! Han avslutade vårt förhållande kvällen före min examen.

Jag kunde inte sova så hela natten. Nästa morgon gick jag upp, sminkade mig och firade. Jag ville inte se ledsen ut på bilderna som markerade ett viktigt ögonblick i mitt liv, så jag låtsades.

Den store pretendenten blev den store klagande
Allt låtsas började slå tillbaka. Min smärta började ytan och jag sakta förvandlas till en av de gnällande människor ingen kan stå. Den typ som vi anser giftiga eftersom de ständigt klagar och ser det negativa i allt.

Jag kunde ha vunnit på lotto, hittat tusen personer att ta hand om mig, hade ett bra jobb, och jag skulle fortfarande ha klagat.

Jag var verkligen giftig … till mig själv och alla runt omkring mig.

Men jag insåg det inte. Hur skulle jag kunna det? Jag hade ont och hade skäl att klaga; mina skäl för att vara olycklig var allvarliga. Jag klagade inte eftersom jag inte kunde hitta ett par snygga skor. Jag hade förlorat de människor jag älskat mest och längst, sen lämnade min första kärlek mig.

Oavsett skäl sabotade jag mig själv. Människorna omkring mig började tröttna på att lyssna på samma band på repeat.

Kallduschen som väckte mig:
Tack och lov har jag en trubbig vän som alltid skulle “slå” mig i ansiktet när jag tog det för långt. Vi lovade varandra att vi skulle säga sanningen, även när det gjorde ont. Vi behöver någon som satte oss på rätt spår igen, så det här var en ömsesidig tjänst vi skulle göra när det var nödvändigt.

Efter två års utfrågning av mig klaga på allt, konfronterade min vän mig. Hon var tålmodig nog, men jag började projicera mina negativa känslor på allt och alla andra.

Jag såg det värsta i allt — alltid misstänksam, alltid cynisk — och min vän äntligen flammade upp!

Du gör mig galen! Är du inte trött på att prata om samma saker om och om igen? Det har gått två år och det verkar som om du inte ens försöker komma över det.

Det var smärtsamt — men nödvändigt
Jag blev förolämpad! Naturligtvis var hon tänkt att berätta sanningen — det är därför vi var vänner till att börja med. Hon sa alltid att om hon trodde att jag tog fel, och jag älskade henne för det. Men den här gången hade jag ont. Jag tänkte att om hon inte kunde ge mig några råd, kunde hon åtminstone lyssnat.

Min väns verbala “slap” var som en kall dusch. Det ledde även träffades för att börja ifrågasätta vår vänskap. Mitt enkla svar var “vi får se hur du klarar när sånt här händer dig. Sen bytte jag bara ämne.

Sedan hände något konstigt:efter att ha ändrat ämne, kunde jag faktiskt skratta åt några historier hon berättade för mig.

När jag kom hem tänkte jag mycket på hennes ord och insåg till det uppenbara: hon var den som försökte hjälpa mig – och det var jag som stod emot det.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *