När vi talar om motivation, vi ofta bunt alla varianter i ett paraply. Ändå är det viktigt att titta närmare på vad som motiverar oss att uppnå våra mål eller dagliga uppgifter, vad de än må vara. Mycket ofta finns det ett fokus på vår motivation som inte handlar om oss själva utan om något eller någon annan, och deras reaktion och känslor kontra vår egen.

J. Stuart Ablon, Ph.D., är chef för Think:Kids vid institutionen för psykiatri vid Massachusetts General Hospital. Han definierar inneboende motivation som “att vara internt drivs för att uppnå vissa mål vs intrinsic motivation drivs för att uppnå målet i hopp om att få någon belöning eller incitament.”

Varför du kan vara felaktigt motiverad
För Ablon är intrinsic motivation fokuserar på externa faktorer, och det är inte den bästa metoden för att gå om att uppnå dina mål.

Detta är en kortlivad och ineffektiv metod eftersom extern motivation och inneboende enhet är omvänt relaterade.

J. Stuart Ablon, Ph.D
Med andra ord, ju mer du fokuserar på extern motivation, desto mer äter du bort på din interna enhet. Du förlorar faktiskt din interna drivkraft för att uppnå mål när du fokuserar på den externa belöningen.

Enligt Ablon, “ihållande inneboende enhet uppstår när tre grundläggande psykologiska behov är uppfyllda: kompetens (må bra om våra färdigheter), autonomi (känsla av oberoende) och släktlighet (känsla ansluten till andra).”

Vad betyder det?
Att främja dessa tre saker är det som bidrar till att skapa en känsla av intern enhet. Men medan dessa begrepp verkar vettigt i en teoretisk mening, låt oss sätta dem i verkliga världen prata.

Till exempel vårt behov av sociala medier validering. Detta är något som vi alla kan relatera alltför starkt. “Du är glad att se fler gillar på ditt senaste inlägg och du har ökat antalet dina anhängare,” säger Kim Woods, en andlig ledare och omvandling expert.

I din karriär, du arbetar hårdare än någon annan för att bonus eller befordran. För att imponera på dina vänner, köper du de skor du inte riktigt har råd med för alla komplimanger. Du mår bra, som om du har åstadkommit något.

Men, att bra känsla försvinner som de gillar och anhängare, i sin ombytlighet, sluta läsa dina inlägg eller unfollow dig.

Kim Trän
På jobbet är du utmattad och inser att dina nuvarande ansträngningar är ohållbara. Du tittar i din garderob och vet att dessa skor inte går med de flesta av dina kläder, så sitta på din sko rack tills de går ur stil.

Redan innan alla dessa saker händer, om du är ärlig mot dig själv, gör varje positiv omständighet inte du nöjd särskilt länge, om alls.

Du är illa tills du förstår att du känner så här eftersom du är motiverad av yttre faktorer, inte interna sådana.

“Inre tillfredsställelse, annars känd som inneboende motivation, drivs av interna belöningar såsom; tillfredsställelse, njutning och njutning. Medan extrinsic motivation, de gillar och anhängare, bonus och skor är baserade på att tjäna externa belöningar eller undvika straff, säger Woods.

“Att utnyttja din inneboende motivation är nyckeln till att uppnå dina mål och leva ett bättre liv”, fortsatte Woods. När du följer din inre kompass för tillfredsställelse, du hittar din passion och har mer energi att göra framsteg på dina avsikter.

När du bygger denna muskel, du främja självförtroende och få en känsla av ditt sanna syfte.

Kim Trän
“När du hittar ditt sanna syfte, har du färre distraktioner, möjliggöra lätt ihållande ansträngning och ansluta smidigt med andra,” säger Woods. När du är i detta flöde, du lever i glädje, lätthet och frihet.

Hur kan du utnyttja din inneboende motivation?

Upptäcka vad som inspirerar din egen inre motivation är inte lätt med alla yttre faktorer i ditt liv, men ju djupare du går inom, desto lättare är det att hitta dessa svar. Detta låter enkelt, men det är inte

Det är svårt att inte påverkas av vad andra gör på sociala medier eller av vänner och familj som ger dig deras råd.

Kim Trän
Men du vill blockera ut dem för en tid tills du vet vad som ger dig tillfredsställelse. Det är olika för alla, så att följa andra är inte sättet att avslöja vad som gör dig lycklig. Du måste följa dig själv.

Nycklarna för att hitta rätt motiv involverar tre områden:
1. Ditt sinne
Du vill fatta beslutet att fortsätta din egen interna veta. För att göra detta, gå inom.

“Ta bort distraktioner och buller och föreställa sig hur du vill att ditt liv ska se ut i 3, 6 och 9 månader. Skriv ner det. Bedöm varje område i ditt inre liv och din yttre värld. Ditt inre liv inkluderar din fysiska, känslomässiga, mentala och andliga välbefinnande,” Woods sa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *