Jag hatar att erkänna det, men jag brukade spendera alldeles för mycket tid att bry sig om vad andra människor tyckte om mig. Jag skulle vilja och blidka vid varje tur för att undvika konfrontation, eller värre, avslag. Över allt annat ville jag bli omtyckt och accepterad.

Det är en vanlig form av psykisk tortyr som kan hitta sin väg in i nästan varje del av vår dag. Vi oroar oss för allt från vad folk tycker om hur vi ser på gymmet, till vad vi bär för att arbeta, till om andra tror att vi är smarta och godkänner våra livsbeslut. Våra tankar invaderas ständigt av andras åsikter.

Men här är problemet med att leva ditt liv i rädsla för vad andra tycker: det eliminerar möjligheten att bara vara dig själv. Filosofen Lao Tzu uttryckte det bäst när han sa, ”Bryr dig om vad andra människor tycker och du kommer alltid att vara deras fånge .” Det har tagit mig lite tid och en hel del arbete för att reda ut mitt behov av att bli omtyckt så jag kan leva mitt liv på mina villkor. Här är sex steg för att hålla ditt sinne fokuserat på dig.