Låt oss vara ärliga – dating är svårt. Även med otaliga dating apps att välja mellan, träffa någon du faktiskt gillar är fortfarande ganska sällsynt. Och försöker navigera genom den redan komplicerade dating världen blir ännu mer komplicerat när du lever med depression.

Depression drabbar mer än 17 miljoner vuxna i USA varje år. Att låta dig vara sårbar och riskera besvikelse är redan skrämmande, så tänk dig att göra det samtidigt som du lever med ett tillstånd som får dig att ifrågasätta ditt självkänsla. Människor som inte lider av depression kan ha svårt att förstå dem av oss som gör, och talar om det mer öppet hjälper belysa några av dessa realiteter som kommer med dating medan deprimerad.

När min mamma kom för att besöka mig över jul, berättade jag ivrigt för henne om en man jag nyligen hade börjat se. Hon lyssnade uppmärksamt på min forsande, då frågan om factly sa, ”Försök att inte bry honom med dina problem för mycket, OK?” Genom åren hade jag vant sig vid hennes inställning till ”mina problem,” aka min depression, men det stack för att höra henne antyda att min sjukdom ansåg mig inte älskvärd. Medan min mors tro om psykisk hälsa är inte universella, under årens lopp har jag stött på många som trodde depression lika ensamhet. Ja, det finns en ökad medvetenhet om psykiska sjukdomar – men det betyder verkligen inte att stigmatiseringmot depression är inte en sak längre. Om du lever med depression, kan detta stigma göra det extra svårt att sätta dig där ute.

Video Player laddas. Det här är ett modalt fönster. Ingen kompatibel källa hittades för det här mediet.
”Depression påverkar människors förmåga att fungera, vilket leder till en hel del skam,” Gary Brown, licensierat äktenskap och familjeterapeut, berättade POPSUGAR. ”Känsla skam kan vara en riktigt smärtsam upplevelse.” Negativ stigma kan också vara en förlamande faktor för personer som arbetar med depression, Clarisse Silva, beteendevetare, forskare och relation coach, berättade POPSUGAR. Och för Bee Poshek, en nonbinary 22-åring, stigmatiseringen mot psykisk sjukdom samt andra faktorer i deras liv slutade hålla dem borta från dating ett tag. ”Att vara så konsumeras med all den stress som kom med att försöka fungera dagligen med depression och ångest och inte har positiva representationer av friska romantiska och sexuella relationer för en ganska intensiv rädsla för intimitet,” Poshek berättade POPSUGAR.

Depression är en sjukdom som påverkar din förmåga att fungera. Därför faktiskt dyker upp för planer du gjort med inte bara en betydande annan men vem som helst kan bli ett problem. ”Deprimerade människor kräver mer mentala förberedelser än icke-deprimerade människor,”” fortsatte Silva. ”Du måste komma ihåg att ibland kommer de att ändra planer oväntat, helt enkelt eftersom de bara inte känner att de kan göra det den dagen. De har för avsikt att träffa dig men vill presentera sitt bästa jag, som vi alla gör.”

Jag har mycket hög fungerande depression, så lyckligtvis har det inte hänt så ofta där jag har varit tvungen att avbryta planer. Och ändå, i paret incidenter när jag ställde in på grund av min depression, kunde jag inte låta bli att känna att det var ännu en sak depression var lura mig ur.