Rosarios skift tog honom till Oscar Gonzalez och Victor Dominguez; de två männen och deras familjer hade en fars dag grillfest. De två männen hamnade i ett samtal med Rosario och bestämde sig för att köpa alla sina ispops så att han kunde gå hem den dagen.

En av gästerna, pojkvän Karen Gonzalez, Oscars dotter, bestämde sig för att spela in ögonblicket och dela den på Tik Tok. Karen avslöjade för Chicago Tribune att både Oscar och Victor hade förlorat sina pappor.

Han påminde dem om sina fäder, så att prata med Don Rosario och lära av hans bakgrund verkligen berört dem.

Karen Gonzalez till Chicago Tribune
De samlade in över $50 000 för Don Rosario
Rosario avslöjade att han hade drabbats av en skada, vilket hade gjort det omöjligt för honom att fortsätta sitt tidigare arbete som snickare. Så han hittade ett annat sätt att hålla sig sysselsatt.

Jag gillar inte att sitta hemma och göra ingenting och utan ett syfte. Jag måste tacka Gud jag fortfarande kan arbeta, men jag har inte tillräckligt för att någonsin kunna tacka (familjen) som har gjort detta för mig, det har gjort mig så glad.

Don Rosario till Chicago Tribune
Karen Gonzalez pojkvän, Michaelangelo Mosqueda postat TikTok video, som gick viral. Han bestämde sig då för att inrätta GoFundMe för att hjälpa Don Rosario gå i pension, efter ett helt liv av arbete. På en dag lyckades de få ihop 40 000 dollar. Nu har de över $ 50 000 upp för hälsosamma gubben.

Don Rosario blev chockad av gesten och tårar av nyheten. “Jag förtjänar inte detta”, fortsatte han att upprepa på spanska.

Han hade kommit till Amerika för ett bättre liv
Tillbaka i 1969, Don Rosario emigrerade till USA från sin hemstad Zatacetas i Mexiko. Han blev officiell medborgare 1979. På den tiden var allt de ville att kunna överleva med sin familj.

När jag först bestämde mig för att invandra till USA, var min enda önskan att min familj och jag kunde äta en gång om dagen, åtminstone. Vi var väldigt fattiga.

Don Rosario
I åratal plockade han frukt och grönsaker, med början i Kalifornien och flyttar till Texas och sedan Oregon.” Jag har haft otaliga jobb,” Don Rosario berättade Chicago Tribune.

I Chicago startade han sin familj och köpte ett hus för att uppfostra sina tre barn med sin frus hjälp. Det var inte förrän 2015 som han hade betalat klart lånet och kunde börja sakta ner.

“Han vägrar att sluta arbeta,” Lucero Del Real, en av Don Rosario döttrar berättade Chicago Tribune. “Jag är fortfarande i chock och oerhört tacksam för familjen, och alla människor som har förändrat min fars liv från en dag till en annan.”

När Don Rosario blev skadad, nådde han ut till Carlos Serrano, ägare av en glassbutik som heter Las Tres Abeja, att be om en paleta vagn. Medan Serrano var ovillig att hålla med, eftersom Don Rosario var för gammal för att göra denna typ av arbete under pandemin, gav han oundvikligen i som han förstod den svåra situationen för kolleger Latino män när det gällde att tjäna pengar.

Men på en bra dag, sa Serrano att lönen skulle vara $ 50 till $ 70 per dag. “Det gjorde mig glad att se Don Rosario så glad när någon köpte alla hans paletas,” Serrano sa.

Don Rosario är inte bara en paletero, påminner han oss om våra fäder, våra abuelos, som trots eventuella svårigheter, ålder eller hälsofrågor, de väljer att fortsätta arbeta för att tjäna pengar på ett mycket ärligt sätt. Han förtjänar det här.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *