Om du uppmärksamma trendande samtal, är chansen att du har hört talas om “egenvård.” Det är inte som begreppet att ta hand om sig själv är nytt, men hur vi talar om det är.

Mitt första möte med “egenvård” inträffade under min 6-åriga snålhet på Montreal’s Centre for Gender Advocacy-en feminist & antirasistisk social rättvisa organisation.

Mitt jobb? Arbeta “dygnet runt med otaliga frivilliga på svåra att navigera frågor: könsrelaterat våld, saknade infödda kvinnor, reproduktiva rättigheter, och transfobi-till att börja med. Vi organiserade pedagogiska workshops, föreläsningar, marscher.

Det var meningsfullt, men ändå ansträngande. Och otacklös, på många sätt. Alla med en bakgrund inom social rättvisa organisera kommer sannolikt vet vad jag menar.

Ange “aktivist utbrändhet”
För några år sedan började egenvårdsverkstäder att dyka upp, till stor del som svar på denna utbredda tendens att arbeta utan vila eller vila tills man känner sig som ett ihåligt skal av sig själv. Ändå jag, som var mycket lider av nämnda utbrändhet, hade en negativ reaktion på dessa workshops, nästan en av avsky.

Min egenvård går hem, skulle jag tänka för mig själv, ironiskt och dömande. Vad kan jag säga?

Utbrändhet, för mig, innebar att förlora intresset för arbete som var riktigt personligt och viktigt för mig, och börjar ogilla alla som ställde krav på min tid.

Personligen tillskriver jag den stigande nivån av diskussion om dess betydelse till en mer besatt all-around arbetsmoral. Egenvård har till synes dykt upp i takt med termer som “balans mellan arbete och privatliv.”

Medan vissa kanske skyller den allsmäktiga konstanten känd som internet för vår förmåga att arbeta var som helst, när som helst, är det djupare problemet en inneboende brist på djupare självkärlek – snarare än ett lätt förskrivande behov av bättre egenvårdsrutiner.

Egenvård vs självkärlek i världen serien av lycka
I huvudsak är det handlingen att ta hand om dig själv — både fysiskt och känslomässigt. Med andra ord, det är att se till att du tar den tid du behöver för att känna sig allmänt i fred.

Detta kan ta formen av att tillbringa natten i stället för att gå ut, begränsa din sociala medier tid, få en ansiktsmassage, gå igång, läsa fler romaner, eller äta något som får dig att må bra.

Egenvård tillåter dig själv tillräckligt bra saker för att hjälpa dig att växa
För att verkligen älska dig själv måste du dock gräva ännu djupare. Självkärlek innebär att lära sig att manifestera tacksamhet och acceptans mot dig själv — både fysiskt och känslomässigt.

Detta kan innebära att se över ditt självprat för att göra det mer positivt, kasta ut din skala, eller släppa ånger och svartsjuka på andra.

Självkärlek, till sin natur, är tänkt att vara ovillkorlig och unapologetic, medan egenvård handlar om att ta tid som behövs för att må bra i huden.

Varför är egenkärlek viktigare än egenvård?
Här är de typer av problem som jag har observerat med föreställningar om egenvård i den sociala rättvisa världen, som jag också gäller för företagsvärlden — och många andra sammanhang också:

1. Det är så yt-nivå
Låt mig omformulera: problemet handlar inte så mycket om egenvård som att samtalen runt det tenderar att förbli ökaraktär, inte expanderar bortom egenvård.

Don’t get me wrong: Jag ska vara den sista att nix egenvård, men jag har aldrig träffat någon som behövde mer bubbelbad utan att också behöva djupare självkärlek, förståelse och vänlighet.

Detta skulle inte vara en sak om bad, ansiktsmasker, och liknande inte ofta få behandlas som en stand-in för djupare rotade sinnesfrid.

2. Det bör inte skapa mer arbete för dig
I min tidigare arbetslinje som social rättvisa förespråkare, människor närmade sig det upplevda behovet av egenvård … med workshops.

Det stämmer: workshops för att motverka effekterna av alltför många workshops.

Medan denna väg definitivt fungerar för många människor, förefaller det mig att egenvård behov kan vara så personlig som handflatan-om du låter det vara.

I mitt fall, mina behov inblandade att hitta ett sätt att ta en längre paus från arbetet som innebär ständig interaktion med andra. Jag kände mig skyldig under en lång tid att mitt sätt att ta hand om mig själv var på den antisociala sidan. Men jag behövde en paus från arbetet — och det är vad många människor behöver.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *