Vid 39 års ålder är Liam Cormier på toppen av sitt spel. Som sångare och en avgrundande medlem av punkbandetCancer Bats, som han startade 2004 med gitarristen Scott Middleton, har Cormier fört sina musikaliska drömmar till stånd.

Det kanadensiska bandet har släppt sex kritikerrosade album, snagged fem JUNO nomineringar (den kanadensiska motsvarigheten till en Grammy) och turnerade mycket runt om i världen. Och allt började med ett viktigt beslut — en fundamental förändring Cormier gjorde tidigt i sin karriär för att bli den bästa möjliga versionen av sig själv.

“Jag var bara inte glad,” Cormier berättar när vi träffas backstage på Heavy Montréal, som han gör sig redo att uppträda inför en bråkig festival publik. “Jag tänkte bara, ‘Detta är inte en positiv plats för mig att vara.'”

Året var 2001…
Den blivande musiker hade ännu inte börjat Cancer Fladdermöss, men han var redan inblandad i musikscenen. Det är en scen som ofta innehåller ändlösa festande och överskott, men han fann att dricka och droger bara inte klippa det längre för honom.

Det var då han upptäckte straight edge — en punk subkultur som håller sig borta från att dricka, röka, och göra droger — och inspirerades att göra en förändring.

Det var inte lätt att eliminera “party” delar av hans rockstjärna livsstil
“Det var definitivt en process och det fanns en hel del positiva beslut som jag [behövde göra] inom det, medger han.

Cormier minns ögonblicket då han bestämde sig för att ta ett nytt sätt att leva, minns: “Jag såg mig omkring och såg människor som var raka kanten som arbetade på band, skapade konst och ville åka på turné och jag tänkte: ‘OK, sjuka! Detta är 100% vad jag vill dyka in och fokusera min energi på.'”

Cormier hoppade all in, packning upp sitt liv i Waterloo och flytta 300 miles till Ottawa för att vara närmare sin nyfunna stam.

Jag bestämde mig för att jag flyttar till Ottawa och jag ska förändra hela min situation, minns han. “Jag bestämde mig för att jag är rak kant, jag gör inte detta längre, jag vill ta mitt musikaliska liv på större allvar, göra detta till min faktiska fokus och dras mot dessa människor som är i detta också.”

Han ägnade sig helhjärtat, som han nämner som en viktig nyckel till hans framgångsrika mentala skifte.

“Jag tror att om jag var på staketet [jag kanske har misslyckats], men för mig, rak kant var så förknippad med positivitet och jag var bara så glada över allt det, förklarar han. “Språket med rak kant är för evigt – det var det jag verkligen älskade med det.”

Oväntade biverkningar
Cormiers nyfunna livsstil började snart manifestera positiv förändring över alla aspekter av hans liv, vilket i sin tur gav honom drivkraften att fortsätta.

Som han avslöjar, förbi sitt andra år, att vara runt någon form av frestelse blev en “icke-fråga.”

Först var det hans karriär
Jag förstår inte hur folk kan turnera och dricka, säger han. “Att dricka och röka var bara så hårt på min röst. Jag kunde inte ens börja föreställa mig att turnera så hårt som vi gjorde om jag också försökte festa och dricka och allt det som skulle förknippas med det.”

Hans ekonomi hatade honom inte heller.
“Du tänker inte på det när du spenderar pengar på sprit eller spendera pengar på cigaretter, men du är också spendera pengar på att må bättre när du har förstört dig själv,” påpekar han.

“Jag insåg att jag kunde köpa en cool BMX cykel istället, som jag inte ens kunde ha föreställt sig att ge innan. Jag blåste faktiskt alla mina pengar på skivor på den punkten — det var bra!” skrattar han. “Jag har fortfarande de cd-arna.”

Mest givande av alla var meningsfulla relationer han äntligen byggt
“Jag tror att du dras till [liknande] människor,” börjar han.

“Speciellt när du blir upptagen, du är som, ‘Tja, jag har inte tid om allt vi ska göra är att prata om nonsens.’ Jag har inte tid att prata om Danzig klockan sju på morgonen med ett gäng människor som gör kokain. Jag vet att Danzig är bra — jag kan hoppa över den delen och gå och lägga mig vid två, skämtar han. “Du blir mer realistisk med din tid och så, naturligtvis, du kommer att göra mer tid för de människor som har verkligare samtal.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *