Med fall som för närvarande rapporteras i varje kontinent utom Antarktis, har den nya coronavirus blivit en skrämmande verklighet. Och även om endast vissa stammar av coronavirus är farligare, sjukdomen har mystiska ursprung och inget nuvarande vaccin, så det är bara normalt att vara rädd. Om du har gjort resplaner för en snar framtid, är chansen att du undrar om du ska avbryta din resa och om du kan avbryta den gratis. Kort sagt, ja, du kanske vill avbryta, och ja, kanske du kan få en återbetalning, men först finns det tre avgörande faktorer:

Reseförsäkring
Hälsa och ålder
Mellanliggande platser och destinationer
Om du avbryter på grund av rädsla för viruset, du troligen inte kommer att få en återbetalning. Det enda säkra sättet att få en återbetalning är om du köpte ”avbryt av någon anledning” reseförsäkring genom en tredje part (som du förmodligen inte, eftersom vem ens visste att det fanns?). Men som vanligtvis bara ersätter dig för 50-75 procent av din resa. Men det finns en hel del gråzon när det gäller försäkringsskydd för en sjukdom utbrott, eftersom det inte händer ofta. Om du har reseförsäkring av något slag, även genom ditt kreditkort, är det värt att ringa och be om hjälp.

Oavsett var du reser, coronavirus är ett verkligt problem om du är äldre, har en kronisk sjukdom, eller är immunkomprometterade. Även om ingen reser faller i någon av dessa kategorier, överväga om någon du bor med gör och vad du gör för arbete. Av erfarenhet kan jag säga att en läkares anteckning kan användas för att fördröja en resa även om du inte har försäkring. Nu, jag säger inte åt dig att tjäna pengar på en enkel förkylning, men jag kommer att säga att en lapp undertecknad och skickas från din läkare får resultat.

Video Player laddas.
För de flesta människor är det enda verkliga problemet om du reser till, från eller genom allvarligt drabbade regioner, som Kina och Hong Kong, Sydkorea, Italien, Iran eller Japan. Stora flygbolag har ställt in eller minskar flygningar genom dessa områden, så att ändra din semester planer gratis är mycket möjligt. Men din bästa chans för en full återbetalning är om Kina, Sydkorea eller Italien är på din resväg, och det bästa sättet att gå om det är en full-on semester avbokning.

Många hotell erbjuder full återbetalning och stora flygbolag har alternativ för tillflykt. Delta, American och United, till exempel, avstår ändringsavgifter så att du kan fördröja din resa, men resan måste ske under specifika datumintervall. Även om prisskillnader kan gälla i framtiden, avbokningsavgifter avstår från och du kommer att få en återbetalning i någon form när du är redo att resa. Nedan följer de nuvarande återbetalningspolicyerna för större amerikanska flygbolag.